Infrastructura sportivă din municipiul Constanța nu ar primi notă de trecere probabil nici de la cel mai optimist iubitor al mișcării în aer liber. Sala Sporturilor nu este omologată pentru meciuri internaționale, avem stadioane de rugby părăsite, baza de la Palatul Copiilor este o -ruină, ca și cea din zona -Tomis Nord, bazinele de înot au fost transformate în săli de bingo.
În acest context, se discută de bună vreme despre construcția unei săli polivalente de mare capa-citate. Proiec-tul a fost demarat anul trecut, iar autori-tățile spun că, dacă lucrurile merg normal, construcția ar putea începe în acest an.
În iunie 2016 s-a obținut avizul Consiliului tehnico-economic, în toamnă a apărut hotărârea de guvern care aproba indicatorii tehnico-economici, iar vineri, 27 ianuarie 2017, a avut loc deschiderea -ofertelor pentru proiectare și execuție. ”Să sperăm că nu vom avea multe contestații și că anul acesta vom începe construcția sălii polivalente. Este un proiect -amplu, cu surse de finanțare combi-nate. Guvernul finanțează sala polivalentă, municipalitatea face toată infrastructura de acces, dotarea cu utilități, parcările, -sistemul de siguranță, sistemul de iluminat public, ceea ce înseamnă circa -16-18 milioane de lei”, a spus primarul Constanței, Decebal Făgădău. În zonă vor începe demersuri și pentru realizarea unui bazin olimpic de înot.
61 milioane lei, fără TVA, pentru sala polivalentă
Potrivit informaţiilor publicate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), contractul vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Sala Sport Polivalentă – 5.000 locuri”, municipiul Constanţa, bule-vardul Aurel Vlaicu nr. 254, zona Badea Cârţan, judeţul Constanţa, din cadrul Subprogramului „Săli de sport“ inclus în Programul naţional de construcţii de interes public sau social.
Valoarea estimată pentru „Sala Sport Polivalentă – 5.000 locuri” din municipiul Constanţa este de 61.878.193 lei, fără TVA. Din această sumă, 150.000 de lei sunt destinaţi cheltuielilor pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului, iar 1.829.299 lei sunt cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică. Investiţia de bază este în valoare de 59.429.346 lei, iar organizarea de şantier se ridică până la 469.548 lei. Banii provin de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării, dar şi de la bugetul local al -Unităţii Administrativ-Teritoriale Constanţa, în limita sumelor aprobate anual şi din alte surse legal constituite. Termenul de finalizare a proiectului este: 87 luni începând de la data atribuirii contrac-tului.
PROIECT. Pol sportiv
Sala polivalentă va face parte dintr-un mai amplu complex sportiv. ”Îmi doresc, și voi reintroduce pe ordinea de zi a Consiliului Local, să facem demersuri la Ministerul Tineretului și Sporturilor și să preluăm și stadionul de rugby din zona Badea Cârțan. Acesta este generos, dar, din păcate, nu joacă nimeni pe el. Are pistă de atletism, dar nu avem niciun fel de rezultate la atletism, altele decât cele pe care le obține CS Farul prin Ilie Floroiu”, a mai spus primarul. Planurile municipalității sunt să facă aici un pol pentru sportivii constănțeni. De asemenea, aici se dorește organizarea de competiții, turnee și chiar stagii de pregătire, astfel încât echipele românești să nu se mai antreneze în străinătate, așa cum se întâmplă acum. Toate acestea ar urma să aibă loc în extrasezon. Tot în zona Tomis Nord există o sală de sport, aparținând Liceului cu Program Sportiv, care va fi reabilitată. Și sala de tenis de masă de la LPS va fi reabilitată.
DETALII
61,8 milioane de lei, fără TVA – costul proiectului
5.000 – numărul de locuri pentru spectatori
7.800 mp – suprafața construită a sălii
8.700 mp – suprafața de spațiu verde
620 – numărul locurilor de parcare pentru -autoturisme
9 locuri de parcare pentru autocare
1 – numărul de etaje al sălii